3490-D.jpg

tittel

Spurvehaukene jakter igjen

eurasian sparrowhawkDet var nest siste uke i august. Sommeren hadde vært våt og høstfargene hadde ennå ikke vist seg.  Spurvehaukene hadde imidlertid våknet til liv og ved Vannskjuklet hos Jostein Hellevik på Dalen Villmarksenter i Telemark var det full fres. De små rovfuglene terroriserte nøtteskrikene og dette ville vi fotografere.

Dalen Villmarksenter er en unik plass som tilbyr unike fotomuligheter. Jostein Hellevik mer like unik og takket være hans utrettelige innsats kan naturfotografer fra hele verden i dag fotografere alt fra hakkespetter og ugler til rovfugler slik som spurvehauk, fiskeørn og kongeørn.

Jostein er den mest ihuga naturelskeren jeg kjenner!  Dersom hans ideer hadde fått råde fullt ut, hadde vi hatt et mye større mangfold av arter i norsk natur. Heldigvis ser det ut til at lokalmiljøet i Telemark endelig har oppdaget mannens kvaliteter og utrettelige innsats for det lokale naturmangfoldet!

BBC har vært på plass hos Jostein to ganger. Først for å filme spurvehaukenes jaktatferd til serien "The Hunt" og så for å filme kongeørn til serien "Planet Earth II". BBC stiller store krav til kvalitet, så når de gutta kommer på besøk og utnevner Josteins fotoskjul som "the best place in the World to photograph Golden Eagle", sier ikke det så lite!  Til vinteren kommer National Geographic to ganger for å filme kongeørn og ravn i røft vintervær.  Du verden for en reklame dette må være for ei lita bygd som Dalen, for et fylke som Telemark og for en mann som Jostein!

Vi svingte inn på gårdstunet til Jostein og Maj-Lena onsdags kveld. Åge og jeg.  Kameraene og de lange linsene hadde vi med. Øl og reker og i seng ved midnatt, bare for å tørne ut før klokken fire og avsted til fotoskjulet ved myrvannet.  Så fort det lysnet av dag var haukene på plass og nøtteskrikene fikk det travelt.

Klokka fem var vi på plass i skjulet som ligger helt ute ved kanten av myrvannet. Myra var våt som havet og her var det støvler som gjalt!  Inni skjulet er det imidlertid tørt og fint. Fram med kviklunsj, rett i koppen og de salte kjeksene. Nå var det bare å vente til det lysnet. Ute var det helt stille og et svakt blåskjær viste seg i øst.

Josteins "vannskjul" ved kanten av det lille myrvannet

I dag ville særlig teste ut to nye objektiver, Nikon 600mm og 80-400mm, bl.a. i kombinasjon med Nikons D500 kamerahus. Jeg ville også forsøke med 1,4X telekonverter på 600mm på D500 som ville gi en kolossal brennvidde (se bilde av nøtteskrika lenger nede der brennvidden i fullformat tilsvarer 1275mm). Det er alltid lov å prøve....

Dagen gjorde sitt inntok ved sekstiden, det lysnet i øst og de første nøtteskrikene inntok arenaen. Nå måtte vidvinkelen fram for å fange stemningen.

Stemning klokka seks. Nikon D4, 24-70mm @ 24mm, f3.5, 1/200sek, ISO320, manuell

Morgendisen steg opp fra vannet og seig inn mellom furutrærne på andre sida. Ingen lyder bortsett fra ei og annen nøtteskrike som ropte ut sine varselrop. Nøtteskrikene hadde nok blitt vare overfor fienden som de visste ville angripe snart.

Morgendis. Kombinasjon av to bilder. Nikon D4, 80-400mm @ 92mm, f4.5 og 5.6, 1/100 og 1/320 sek, ISO 320 og 640.

Den første spurvehauken viste seg ved halvsjutida. Som en ånd ankom den fôringsplassen og satte seg lydløst ned på ei gammel grein. Helt stille satt den. Lenge. En annen hauk satte seg i toppen av et høyt grankadaver ganske langt borte.  Den speidet ned mot oss. Haukene var på plass. Nå kunne moroa begynne...

Den første hauken viste seg ved halvsjutida. Nikon D810, 600mm, f4, EV:-0,67, 1/500sek, ISO640. Blenderprioritet


Hauk i grankadaver. Nikon D810, 600mm, f4, 1/2000 sek, ISO400

Utover formiddagen poserte haukene villig. Nøtteskrikene så seg urolige omkring, men våget seg ned på bakken for å knabbe brød som Jostein hadde lagt ut til tross for at raptoren i tretoppene holdt dem i kontinuerlig oppsyn. Det var lett regn, helt stille og egentlig flotte lysforhold selv om lyset var svakt. To eller kanskje tre hauker fløy fra den ene stammen til den andre, inn i skogen og tilbake igjen.  Av og til gjorde de mindre utfall mot nøtteskrikene, men noen ordentlig krig ble det ikke før senere på dagen.  Dermed ble det vesentlig haukeportretter denne formiddagen.

Høyt på en gren..... Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/640sek, ISO250, Blenderprioritet

Av og til mister jeg helt hode! Nikon D810, 80-400mm @400mm, f5.6, 1/1000sek, ISO500, blenderprioritet

Nøtteskrike. Nikon D500, 600mm + TC14 @850mm (1275mm i fullformat), f5.6, 1/400sek, ISO800, blenderprioritet, svakt beskåret

"Take off". Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/1000sek, ISO320, blenderprioritet

Midt på dagen stilnet aktiviteten et par timer. Haukene tok seg en pause. Lyset ble bedre, men heldigvis ikke hardt.  Et par ender viste seg langt borte i motsatt del av vannet. Vi diskuterte litt Åge og jeg hvilken art dette kunne være. Det så åpenbart ut som stokkender, men det var noe som ikke stemte.  Så viste deg seg altså at dette er eklipsefjærdrakta til to stokkand-hanner. Eklipsedrakta oppstår når hannfuglene i en tre-fire måneders periode bytter utseende to ganger, først til en drakt som er lik hunnens, så til praktdrakten. Inpraktdrakten er det bare fargen på nebbet som kan skille hann (gultgrønt) fra hunn (brunt/orange). Denne perioden er typisk fra hunnen legger seg på reiret (i løpet av juni) og frem til september/oktober.

mallard eclipse
Stokkandhanner i eklipsedrakt. Nikon D500, 80-400mm @ 400mm, f5.6, 1/500sek, ISO800, manuell. (Klikk for større versjon)

Åge i aksjon i fotoskjulet

Ut på ettermiddagen, litt før klokka tre, begynte haukekjøret.  Nå nøyde ikke haukene seg med å sitte i tretoppene og gjøre små utfall mot nøtteskrikene. Nå var det "full fres" som Jostein pleier si.  Haukene kom seilende lavt over myrvannet, siktet seg inn rett mot nøtteskrikene og gikk til angrep. Nøtteskrikene skreik!  Fjær flagret! Vannet sprutet og flokken med skriker flyktet, men bare for å komme tilbake til maten fem minutter senere.

Til angrep! Nikon D500, 80-400mm @ 202mm, f5, 1/1250sek, ISO500, blenderprioritet, relativt kraftig beskåret

Til angrep! (del 2). Samme bildedata som ovenfor. De to bildene er tatt med brøkdelen av et sekund intervall

Som regel var det nøtteskrikene som vant kampen. De klarte å flykte.  Trolig dreier det seg mest om jakttrening for de unge haukene, men av og til er angrepet fatalt for skrikene. Etter en bomtur, ser hauken av og til litt oppgitt og forbannet ut.

Oppgitt spurvehauk. Nikon D500, 80-200mm @ 400mm (600mm i fullformat), f5.6, 1/2000sek, ISO800, manuell

Vannskjulet har flotte og særegne kulisser.  Den blanke og nærmest svarte vannflaten der de gamle bartræne speiler seg gir stiling bakgrunn til bildene. Men det er ikke lett å fange kamp- og fluktscener på brikka. Jeg har kommet til at det beste er å forhåndsinnstille kameraet på nøtteskrikene som spiser, sette kameraet på hurtigst mulig serieopptak og "fyre løs av all kraft" når haukene kommer.  Det hele går styggfort og seansen er ofte over på 1-2 sekunder.  Treffer man på 1% av eksponeringene, må man være fornøyd. Den svarte vannflata som bakgrunn gjør at kameraet lettere fokuserer på haukene enn på bakgrunnen, men ikke sjelden hender det at skogen bak er i fin fokus, mens fuglene ser ut som ulldotter.....

Spurvehaukrefleksjon. Nikon D500, 80-400mm @ 112mm (168mm i fullformat), f4.8, 1/1250sek, ISO1250, manuell

Spurvehaukrefleksjon. Samme bildedata som ovenfor

Fornøyd fotograf etter første dag i vannskjulet. Foto: Åge Jakobsen

Om natten regnet det, bøtter og spann!  Neste morgen hadde regnet gitt seg og skylaget sprukket litt opp. Vi kom ned til skjulet ved femtiden, rigget oss til og ventet på lyset. Jostein hadde vært ute kvelden før og byttet kulisser, den mannen gir seg aldri!

Skogen var søkkvåt etter nattens regn.  Da lyset kom, kunne vi se hvordan disen lå som et teppe innimellom barskogen i østenden av myrvannet. Grantrærne stakk toppene sine opp gjennom tåka. Vakkert!

Barskog i Telemark. Nikon D4, 80-400mm @ 400mm, f5.6, EV-0.33, 1/5000sek, ISO400, blenderprioritet


Det duggvåte gresset var lastet med vanndråper.  Straks etter klokken sju, da lyset hadde skrudd seg på, satte den første hauken seg på en svart stamme Jostein hadde plassert i myra. For et motiv!  Grønt, duggvått gress, et par svarte stammer og en hauk med et morderisk blikk. Klokka var kvart over sju. Angrepsstyrken var på plass!

Duggvåt. Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/200sek, ISO1250, blenderprioritet

Snart kom det flere hauker. Vi talte minst fire i ett og samme tre i skogkanten. Mens de fleste av haukene var små og trolig ungfugler, var det minst en av dagens gjester som var eldre.  Kraftigere fargetegninger og noe større. Vakker fugl.

Spurvehauk. Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/500sek, ISO500, manuell

Sola brøt gjennom skydekket og etterhvert ble lyset ganske hardt. Søren også!  Ei ung kvinandhunn hadde slått seg ned på vannet og dykket etter mat hele dagen. Den ble trolig litt nysjerrig på hva som foregikk i skjulene og kom helt opptil oss. Spurvehaukene enset ikke kvinanda, de holdt seg til skriketerror og trakasserte et par skjærer noe voldsomt.

Ung kvinandhunn. Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/400sek, ISO500, manuell

Jostein hadde plassert en liten, morken og knudrete stamm på ei av de små grassøyene like utenfor skjulet.  Det var her hauken skulle sette seg for de perfekte portrettbildene!  Og jammen kom den. En ung hauk tittet nysjerrig inn i kameraet, men var nok mest interessert i mulige matbiter som skreik omkring.

Portrett av en hauk. Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/160 sek, ISO500, manuell, noe beskåret

Enda et portrett av en hauk. Samme bildedata som ovenfor

Hardt motlys er kanskje ikke det beste for haukefotografering, i alle fall ikke når sola står høyt på himmelen. I dag startet haukeangrepene tidlig og fortsatte hele formiddagen.  Haukene suste gjennom luften og nøtteskrikene flyktet. En hauk var bare ørlite unna å kjæsje med Åge si linse som stkk ut av skjulet. Det var hauk over alt.  Vi prøvde så godt vi kunne å fange kampscenene, men lett er det fortsatt ikke.

Nå kommer jeg og tar deg! Nikon D500, 80-400mm @ 140mm (210mm i fullformat), f5, EV-0.33, 1/1600sek, ISO640, blenderprioritet

Av og til virket det som om haukene ble trøtte?  Plutselig slo de seg ned nesten på samme grein som ei nøtteskrike og kikket denne dypt inn i øynene. Ett minutt etter kastet hauken seg over nøtteskrika som flyktet i panikk, bare for å komme tilbake noen minutter senere, forsette å spise for så å bli jaket på nytt. Slik går nu dagene.......

Nei, er du her? Nikon D4, 80-400mm @ 400mm, f5.6, 1/1250sek, ISO2500, blenderprioritet

Ut på jakt. Nikon D4, 80-400mm @ 210mm, f5.3, 1/1600sek, ISO800, blenderprioritet

Midt på dagen ble det helt stille. Haukene forsvant. Vi ventet en time eller to, men haukene var og ble borte. Sola steiket, det ble varmt i skjulet og lyset ble hardere og hardere. Tid for å slutte av, pakke sekken og dra hjem.  Nå setter snart høstfargene inn. Vannskjulet og Lykkeland ligger der blant gule og røde blader. Dagene blir kortere, lufta blir kaldere og kanskje kommer det noen tidlige snøfiller?  Hauk i høstfarger med tidlig snø? Som sagt... det er lov å håpe. Vi må tilbake til Dalen!

Her er det jeg som bestemmer! Nikon D4, 600mm + TC1.4 @ 850mm, f5.6, 1/200sek, ISO800, manuell

 

Thank You! Nikon D500, 600mm (900mm i fullformat), f4, 1/1600sek, ISO320, blenderprioritetDu er her: Home PHOTO Spurvehaukene jakter igjen