55124-D.jpg

tittel

Des Ong besøkte Hidra Kameraklubb

Dea OngNår dette skrives er Hidra Kameraklubb mer enn sju år gammel. Siden klubben ble stiftet den 08.08.2008, har vi hatt besøk av mange eksterne foredragsholdere. Ole Jørgen Liodden, Arnfinn Johansen, Erling Svendsen og  Håkon Mosvold Larsen bare for å nevne fire. Og satse på foredrags-holdere utenfra er en av klubbens hovedmålsetninger.  Denne gangen var det Des Ong fra England sin tur. Nå skulle vi også bli internasjonale!

Des er en profesjonell naturfotograf, opprinnelig fra Malaysia, men nå bosatt i Leichester in England. Her driver han firmaet "CaptivatingNature". "Wildlife photography is a combination of my two passions - art and nature. It is my artistic expression of the natural world", skriver Des på hjemmesida si.

Des bruker mye tid til å fotografere naturen i England, men drar hvert år tilbake til dit han opprinnelig kommer fra, Malaysia og de Indonesiske Øyer, for å oppleve den tropiske naturen her.  Tidligere i år var jeg så heldig å få delta på en av turene hans, noe som ble en uforglemmelig opplevelse (les mer her).  Nå skulle andre medlemmer av Hidra Kameraklubb få ta del i Des Ong sine natur- og fotoopplevelser.....

Som vanlig hadde vi invitert medlemmer fra nærliggende fotoklubber. Kvinesdal, Moi og Farsund Fotoklubb. Hele 33 personer hadd møtt fram denne tirsdagkvelden i hummerfiske for å ta del i Des Ong sine foredrag.  Kvelden var delt i to der vi i pausen skulle få servert deilig fiskesuppe fra Kongshavn Bryggerestaurant som har overtatt restaurantdriften på Isbua.  Det er supert at en av kystens beste restauranter ligger på isbua i Reinferdalen!  Hidra Kameraklubb er så heldige å disponere klubblokale i etasjen over restauranten - bedre kan det neppe bli!
Kveldens foredrag skulle vise oss hva en profesjonell naturfotograf i England arbeider med gjennom ett år. Vi fikk ta del i fotografens prosjekter og begynnte faktisk i Norge. Nærmere bestemt på Dovrefjell i februar.  Hit drar Des hvert år med en liten gruppe klienter for å fotografere moskusoksene i snøføyka!  Fantastiske naturopplevelser, men en strevsom tur på truger over fjellene og viddene på Dovre.  "The guy lied to me", fortalte Des, "Dovre is pretty flat, he said".  Dette er jo ikke helt riktig for å si det mildt. For en engelskmann som vanligvis holder til i de flate bygdene et stykke nord for London, må veien opp til Dovrefjell føles alt annet enn "flat", særlig i dypsnøen på truger med en slede full av utstyr på slep :)
musk oxeDes Ong har også mange fotoprosjekter gående i England.  Han arrangerer "workshops" for små grupper fotografer og jakter bl.a. på hjortedyr og fugler i den engelske villmarka. Det blir også turer til Skottlands høyland om vinteren for å fotografere harer og til de engelske vidstrakte gårdene for å fotografere tårnugla, en ugleart som ikke er utbredt hos oss, men som finnes tallrikt i Europa sør for Nordsjøen.

barn owl

Mr. and Mrs.
Et høydepunkt under foredraget var det fantastiske bilde av to isfulger (Alcedo atthis), en art som er vanlig i England, men en sjelden gjest hos oss. Bildet viser en hunn som plaprer i vei til hannen like ved og hannen har et unvikende blikk.  Underdanig mann og en gneldrete kone - "Mister and Misses". 

Isfuglefoto er forøvrig en av Des Ongs sine spesialiteter der de kan fotograferes i et utendørs "studio" spesialkonstruert for å fange fuglene når de stupdykker etter fisk.

Imponerende var også mange av makrofotografiene Des viste oss. Fotografen arbeider omhyggelig for å få rene bakgrunner og perfekte fargekombinasjoner. Nikon D810 i kombinasjon med Sigma 150mm makro.  Blits brukes vanligvis ikke, kun naturlig lys. Bloddråpesvermeren nedenfor er et vakkert eksempel.

Halvveis i denne tirsdagskvelden, og etter at vi hadde unnagjort første spørsmålsrunde, kom kokkene Bernt og Hege (innehavere av Kongshavn Bryggerestaurant) med verdens beste fiskesuppe. Torsk i suppe med smak av fenikkel. Deilig!  Ikke gå glipp av et besøk på denne restauranten!
Borneo
Etter pausen var det klart for en reise til tropiske strøk. Des har en lidenskap for de tropiske regnskogene. Ikke så rart, han er jo nærmest oppvokst i regnskogen.  Regnskogene er under et voldsomt press og store regnskogsarealer forsvinner hver dag!  I år, nærmere bestemt søndag 18. oktober, er TV-aksjonen viet bevaring av regnskogen.  Regnskogene må bevares dersom planeten vår skal overleve!

Des tok oss med til regnskogene på Borneo, noen av de eldste og mest artsrike skogene på jorda. På sine reiser til Kalimantan (den indonesiske delen av Borneo) bor deltakerne ombord på en elvebåt og seiler gjennom tett regnskogs-vegetasjon.  Det sier seg selv at dette er naturopplevelser av høyeste klasse med unike fotomuligheter.
Regnskogen er full av insekter og andre småkryp. Å jakte på disse om kvelden eller natten med makrolinsa, er en fenomenal opplevelse.  Det er nesten ikke ende på hva man kan oppleve og hvilke merkelige skapninger som dukker fram.  Mange er ennå ikke artsbestemt. Visste du at hele 70% av jordas dyr er insekter?

På sine turer til Borneo og andre øyer i det Indonesiske øyriket, er det også anledning til å fotografere sjeldne primater. Blant disse er den svarte maquaken (Macaca nigra) som har status "kritisk truet" (CR) på IUCN's rødliste.  Dette er en fascinerende primat som i områdene Des besøker er svært tillitsfull overfor mennesker og tilbringer my av tiden nede på bakken for å lete etter mat.  Dette gjør arten relativt lett og fotografere.
Drar du med Des Ong på "Indonesi Endangered Wildlife Tour" (last ned program), vil du ikke bare møte de svarte maquakene, men også "Man of the Forest", selveste orangutangen i vill tilstand, og mange andre spennende dyr og fugler. Gjør deg klar for en unik naturopplevelse!

Et av høydepunktene på turen er et besøk på Komodoøyene og komme tett på Komodovaranen, den største øgla i verden.  Komodoøyene er en isolert verden som tar oss tilbake til dinosaurenes dager den gang da krypdyra dominerte på jorda. Det var fascinerende og høre Des fortelle om sitt første møte med denne unike øygruppa og de store krypdyrene der som kunne fotograferes med vidvinkel!
Siste sekvens i foredraget handlet om å ha ideer.  Det er ytterst viktig å ha ideer for fotoprosjekter og satse på å gjennomføre disse.  Det er ikke alltid man lykkes, men når man lykkes, blir tilfredsheten desto større!  Naturfotografi handler mye om ideer og viljen til å forsøke!

For å avslutte med stil, overrakte Hidra Kameraklubb et par hjemmestrikkete sokker i ull til Des Ong, utstyr han kan legge i sekken neste gang han sliter seg opp til toppen av Dovrefjell!

 

{jacomment on}

Du er her: Home PHOTO Des Ong besøkte Hidra Kameraklubb