BIQ8533.jpg

tittel

Haukugle i Dalen

HaukugleRing meg!  Det var beskjeden i e-posten fra Jostein Hellevik ved Dalen Villmarksenter i slutten av april.  Kort og greit!  Noe var definitivt på gang....  Jeg heiv meg på telefonen og fikk høre historien om haukugla som hekket like ved Villmarksenteret.  "Kanonforhold med ei ugle som flyr med mus til kona hele dagen", sa Jostein. Avtalen ble gjort og et par dager seinere var jeg på nytt på veil til fantastiske Dalen og til nye, spennende foto- og naturopplevelser hos Jostein og Maj-Lena.

Det ble to helgeturer, den første i pøsregn før vinteren hadde sluppet taket og den siste i strålende forhold da bjørka stod med musører og 17. mai var vel overstått.  Ugla kom, med og uten mus.

Haukugle
Haukugla (Surnia ulula) er ei lita ugle og den eneste arten i slekten Surnia. Opp til 43 cm lang med et vingespenn på 69-82 cm. Navnet har den fått fordi den ligner en hauk og jakter nesten slik som spurvehauken. Dagaktiv og på jakt etter spissmus, smågnagere og en og annen fugl.  For å få god oversikt over matfatet, sitter den gjerne høyt i et tre og speider over terrenger med sitt skarpe blikk. Hodet roterer, ingen mus lurer haukugla!

Haukugla har en sirkumpolar utbredelse og hekker i det nordlige barksogsbelte tvers over Eurasia og Nord-Amerika. Den er en nomade som flytter seg med bestanden av smågnagere. Er det mye smågnagere, hekker haukugla tallrikt og får fram mange unger. Mangler smågnagerne, drar haukugla til bedre jaktmarker og hekker der. Bestanden i Norge er derfor varierende.

Tidlig i april er det hekkertid for haukugla som vanligvis hekker i forlatte hull etter svartspett i ei osp eller furu, eller i et annet passende hulrom i et tre.  Den bygger ikke reir, men legger eggene direkte på underlaget som finnes. 5-6 egge er det vanlige, men det er registrert helt opp til 12 egg i et reir. Fra hekkingen starter til ungene forlater reiret, går det omkring 50 døgn.
Haukugle Surnia ulula

Første forsøk
Det første forsøket på å fotografere haukugla helt i begynnelsen av mai, ble relativt mislykket sammenlignet med neste forsøk tre uker senere.  Ugla var der, men et kraftig regnvær og en hel del vind gjorde fotograferingen vanskelig, og av en eller annen grunn satt ugla i ro. Så lenge jeg var på post lot den være å hente mus til sin kjære kone som trofast lå på egg i svartspetthullet i den gamle ospa like ved. Uglehannen speidet, stelte fjærene og gulpet opp gulpeboller, men på jakt ville den ikke. Jeg måtte nøye meg med noen portrettbilder og litt video av den flotte fuglen. Fuglen kom imidlertid svært godt til sin rett ved siden av fargerik lav- og mosevegetasjon på den gamle ospestammen.

Se en liten video av haukugla i Dalen her:

{youtube}kVMQ9qjjSZ0{/youtube}

Neste forsøk
Tre uker senere hadde våren endelig kommet til kysten av Sør-Vestlandet. Bjørka spratt, vårblomstene farget enga gul og alt ble brått sommer etter en lang og kald vinter. På nytt var jeg på vei til Dalen. Turen opp Setesdalen var rett og slett strålende vakker med de lys gulgrønne bjørkene blant den dyp grønne furuskogen.  Gamle stabbur og gulmalte hus gikk hånd i hånd med vårkåte kalver som nå fikk boltre seg ute av fjøset. Byglandsfjorden lå der speilblank.
Over fjellet mellom Setesdalen og Telemark, går veien i 800 meters høyde. Vi er akkurat under tregrensa og fjellbjørka står tett langs veien. Her var våren borte. Vinteren hadde fortsatt et grep på naturen.  Vel over fjellet og på vei ned mot Dalen Villmarksenter, som ligger på vestsida av selve bygda Dalen, kom våre tilbake.  Forholdene var helt anderledes enn for tre uker siden.  Jostein ventet smilende med i pils på tunet. Livet ble avslappende.

Haukugle Surnia ululaUgla kommer
Neste morgen var det tidlig på post. Klokken 5 var vi på plass.  Noen store ospetrær med hakkespetthull, kvist og gamle stammer på bakken, en eng og bak denne en tett granskog med høye trær.  Perfekt terreng for haukugle.  Skogbunnen er full av smågnagere, sa Jostein,  og haukugla finner rikelig med mat.  Nå var det bare å rigge seg til med stativ og kamera i beredskap.  På med konverteren, 400mm ble i det minste laget.  En 600mm hadde vært perfekt sammen med en 1,4 konverter, men så var det dette med prisen da......vi får klare oss med det vi har.  Og det varte ikke lenge før ugla kom. På andre siden av skogholtet, helt i toppen av ei gran satt den. Nå har den våknet, sa Jostein.  Etter bare noen minutter lettet den og siktet seg inn på ospelunden der vi satt. Den var klar til å servere mus i reiret.

Vi oppdaget snart Haukuglas taktikk.  Den speidet lenge og vel. Plutselig slapp den seg ned på bakken og kom opp igjen med ei mus i klørne.  Så begynte bearbeidingen av den stakkars musa.  Hud og hår ble skrelt av. Noen biter ble spist, mens mye ble bearbeidet til hunnen.  Hannen kommuniserte med hunnen på reir ved å lage svake uglelyder.... ly-ly-ly-ly-ly

Like før hannen var klar til å fly mot reirhullet, tok den byttet i munne og festet blikket direkte mot den gamle ospa. Da var det bare å være skjerpet.  Rigge til kameraet mot reirhullet og fyre løs på høyhastighet (10 bilder/sek) når haukugla kom glidende.  Ugla slapp seg ned et par meter før den siktet flukten inn mot reiret og ankom hullet nedenfra. Jeg satte i etterkant sammen en serie på fire eksponeringer til ett bilde for å synliggjøre dette.
Haukugle Surnia ululaNår hannen kom til reirhullet, kikket den først inn i hullet og snakket med kona. Så forsvant den, men dukket snart opp igjen, fortsatt med musa i kjeften. Den hadde trolig vist godfbiten til hunnen, men kanskje uten å få respons? En ny runde i flukt tilbake til treet og videre bearbeiding av den stakkars musa, som riktignok hadde vært dau en hel stund nå. Tilbake til reiret på samme måte som før. Klørne på kanten av reirhullet, et skråblikk på fotografene og så inn til kona.  Denne gangen kom hannen tomhendt ut, så nå var nok fruen i godlaget...Omtrent en gang annenhver time kom hannugla med en smågnager.  Ikke alltid tok han byttet med til reiret, men lagret det i trærne.  Mellom to greiner hang han fast musa, klar til å bli hentet dersom ferskvare ikke var tilgjengelig.  Dermed kunne vi observere at haukugla plutselig satt med mus mellom klørene selv om den ikke hadde jaktet. Den hadde simpelt hen forsynt seg at et tidligere byttedyr som var gjemt i tretoppene.

Det var sol med et svakt skylag og strålende vær denne dagen. Når sola steg på himmelen, ble det nærmest direkte motlys.  Kraftig plusseksponering var nødvendig for å lure eksponeringsautomatikken som ikke er god under slike lysforhold. Ugla fløy omkring i skogen og vi beveget forsiktig på oss for å få spennende motiver.  Jostein ønsket seg et motiv med ugla mot en ren himmel og med bjørkekvister og nyutsprungne musører i bakgrunnen. Akkurat slik ble det!  Haukugle om våren. Et anderledesw motiv og en helt annen situasjon enn ugla ved reirhullet. Ved kraftig overeksponering, kom detaljene i ugla brukbart fram, mens den lyseblå himmelen i bakgrunnen framstod ble hvit.  Personlig liker jeg denne effekten.


Haukugla i Dalen holder fortsatt koken når dette skrives.  Dette er bare en av de mange fotoattraksjonene Dalen Villmarksenter kan vise til!  I september kommer spurvehaukene tilbake og Jostein har et nytt, permanent fotoskjul med plass til 8 fotografer stående parat. Hidra Kameraklubb vil være på plass. Ta turen til Dalen Villmarksenter du også!
{jacomment on}

Du er her: Home PHOTO Haukugle i Dalen