55099-D.jpg

tittel

Finjustering av autofokus hos Nikon-kameraer

Visste du at du selv kan finjustere autofokus til Nikon-kameraer?  Selv var  jeg klar over at muligheten fantes, men har aldri brydd meg om å teste eller justere avvik før min kompis og formann i Hidra Kameraklubb, Karl Olav Jægtnes, fortalte at han hadde funnt relativt store avvik i fokus da han finjusterte autofokus på sine kamerakonfigurasjoner.

Prosedyren er relativt enkel, men noe tidkrevende - i alle fall dersom du har mange objektiver og mer enn ett kamerahus. Selv ble jeg overrasket over hvor store forskjeller det var på autofokus hos de ulike objektivene montert på D4, D700 og D300.

Før du går i gang, skal du merke deg hva Nikon skriver i håndbøkene sine om AF-finjustering: AF-finjustering anbefales ikke for de fleste situasjoner og kan forstyrre normal fokusering. Brukes kun når det er nødvendig. Så kan man jo fundere på "når er det nødvendig"?  En ganske håpeløs formulering fra Nikons side synes jeg. Jeg tolker dette slik at AF-finjustering ikke er noe man skal gå i gang med med mindre man ønsker å lære prosedyren og/eller har mistanke om at man har noe å tjene på justeringen. Selv var min motivasjon altså erfaringene fra en fotokompis.


AF-finjustering kan bare gjøres på objektiver med mikroporsessorkontakter, såkalte CPU-objektiver. Før du starter må du ha følgende utstyr på plass:  Testark (last ned HER), kamera på stativ, USB-kobling mellom kamera og PC og det er en stor fordel å bruke programmet "Lig
htroom" der testbildene kan tas direkte fra datamaskinen.

Fremgangsmåte:

  1. Lim testarket på en plan flate (en dør eller lignende er utmerket) og pass på at det ikke er bulkete, bruk tape.
  2. Monter kameraet på stativ slik at det er i nøyaktig samme plan som testarket og innrett kameraet slik at det peker ca. 45 grader mot midten av testarket.
  3. Still inn på "single focus" med fokuspunkt i sentrum av søkeren og bruk størst mulig blenderåpning. Velg en så høy ISO at lukkertiden blir kortere enn objektivets brennvidde.
  4. Kobl kameraet til datamaskinen, start Lightroom og sjekk at du har forbindelse med kameraet: File/Tethered Capture/Start Tethered Capture (klikk for å vise skjermdump).
  5. Autofokuser på midtstreken av testarket.
  6. Gå til menyen i kameraet: Setup/AF Fine Tune og pass på at denne er satt til "ON".
  7. Ta første eksponering.
  8. Hvis du bruker "Tethered Capture" i Lightroom, vises bildet automatisk. Hvis du bruker andre programmer, f.eks. Photoshop, må du åpne bilde i fullformat manuelt.
  9. Studer fokuspunktet nøye. Fokus skal ligge nøyaktig på midtlinjen av skalaen.  Hvis fokus ikke er nøyaktig, må du justere i menyen (Setup/AF-fine tune/saved value) med pluss eller minusverdier og ta nye bilder for hver justering til fokus er nøyaktig.  Husk å presse "OK" etter hver justering før neste testbilde tas.

Hva viser kameramenyene om AF-finjustering?
Det er to menyer i SETUP som omhandler AF fine tune (se bilder ovenfor)Den første menyen  viser om finjusteringen er slått "AV" eller "PÅ", hvilken justeringsverdi som fra før ligger i kameraet og hvilken justeringsverdi som er standard  (alltid satt til "0" fra Nikon). Når du skal finjustere AF, må muligheten slåes "PÅ", deretter velger du "saved value" og trykker "OK", da kommer du til.....

....den andre menyen. Her gjenkjenner kameraet objektivet og viser dette i displayet.  Du kan nå justere fokus ved å bevege pilen på skalaen fra -20 til +20. Ikke glem å trykke "OK" etter hver justering.  Kameraet kan lagre justeringer for inntil 20 ulike objektiver.  Husk at det er nødvendig å justere hvert objektiv for hvert enkelt kamerahus.  Husk også å lese hva håndboka sier om AF-finjustering.

Resultater
Selv testet jeg seks objektiver på tre kamerahus, i alt 18 tester noe som tok noen timer.  Resultatene var overraskende varierende. Av og til var fokus dønn nøyaktig, slik som ved Nikon 200mm makro, andre ganger var det relativt store avvik slik som ved 24-70mm som viste unøyaktigheter på alle tre kamerahusa. Tabellen nedenfor viser reaultatene.

AF-finjustering
Kamerahus Objektiv
D4 D700 D300  
-4 -16 -20 14-24mm
+4 -5 -18 24-70mm
-3 0 -2 70-200mm
+1 0 +5 200-400mm
0 0 0 200mm makro
0 -5 -20 60mm makro

Det kan være vanskelig å tolke testbildene.  Nedenfor finner du to bilder, et der fokus er klart feil og et der fokus er helt korrekt slik jeg klarte å tolke resultatene underveis i testen.  Klikk for å åpne bildene i større format i egne vinduer: FEIL FOKUS RIKTIG FOKUSLykke til med AF-finjustering!

{jacomment on}

 

 

 

 

 

 

Du er her: Home PHOTO Finjustering av autofokus hos Nikon-kameraer