78001-D.jpg

tittel

Lista ved nyttår

Fredag morgen 30. desember dro vi avsted til Lista. Anne, Ragnvald, Arne og Alf Jacob – alle medlemmer av Hidra Kameraklubb. Etter dagevis med storm og regn, var værutsiktene gode og vi håpet på fint lys over Listalandet og over havet før sola rant. Og lyset kom!

Klokka halv ni var vi på plass ved stranda ved Østhassel der du kan se ut til den flate Rauna. Ved stranda ligger mange rullestein spredt ut i vannet. I horisonten var en skybanke og sola kastet sine morgenstråler opp bak denne. Det var den blå timen midtvinterstid.

Vi hadde lagt en plan. Lange eksponeringer, ND8-filter, liten blenderåpning og kamera på stativ. På denne måten håpet vi å fange stemningen og la bølgene skape spennende effekter i vannet.

 Lista ved østhassel

Sola krøp over skyene omsider, men selv her sør blir den værende lavt mot horisonten hele dagen. Korte dager, men godt fotolys hele dagen hvis man er heldig. Klokka 10 beveget vi oss mot moloen på Østhassel og gikk helt ned til den steinete stranda. Noen unge stuter inntok frokosten og brydde seg ikke om oss, selv om en av dem kastet et rasende blikk mot Ragnvald. Horisonten ble lysere og jeg valgte å unngå direkte motlysbilder. Steinene langs strandkanten ble gyldenrøde, havet ble iriserende blått og langt ute gikk det en kutter…

 

Etter en matbit måtte vi videre. “Vi må en tur til fyret”, mente Ragnvald, og siden han er sjefen, ble det slik. Ikke noe dårlig valg. Etter en nordveststorm blir bølgene større desto lenger vest på Listalandet man kommer. Ved Lista fyr er det rullestein – bare rullestein. Ornitologene var på plass, havsuler, krykkjer og andre fugler ble nøye registrert. “Pippologer” som Rangvald sier.

 

De tunge dønningene slo inn mot steinstranda slik de hadde gjort i tusenvis av år.

Litt nord for Lista Fyr ligge Jøllestø. Ei lita bygd med en molo. Når storhavet bråker, går det vilt for seg her. Steiner flyr, tare blandes med poteter og menneskene holder seg i hus. Man blir vant til det meste. “Beware of propeller” står det på et av husene – som om man ikke har nok med stormen?

beware of propeller

 Jølle er en god fiskeplass. Og måker i hundrevis. M/S Havsund med skipper Alf og sønn Alf Erik driver snurrevadfiske, “de snorre”, som vi sier på Hidra. Akkurat nå ligger de rett ved Jølle, og skal man tro måkene, er fangsten god. Og nå fikk jeg bruk for telelinsa, den er tung, men nyttig av og til selv når man ikke jakter på fugler og dyr.

M/S Havsund

Og så måtte jeg jo bare prøve noen lange eksponeringer av bølgene som traff land. Kameraet på fotosekken, ingen snorutløser, ND- og POL-filter – det får stå sin prøve.

Ragnvald spanderte kyllingvinger og “råkkefår” til lunsj, mange takk til Ragnvald! Neste gang er det din tur til å kjøre :) Etter lunsj fortsatte vi til Havikstrand. Et flott område, men nå var lyset hardt. På Lista blåser det alltid, uten unntak! Selv i dag da det var stille, blåste det. Ei listelus stod på sanddynene og speidet ut over havet…

listelus

Sola sank vest i havet. Vi ville hjemover nå. Da kom Amalie og ei venninne… på hver sin hest. I solnedgangen. Ved stranda. For noen flotte fotomodeller! “Jeg er alltid flink på skolen”, spøkte Amalie. Det vedder jeg på!

{jacomment on}

solnedlang på lista

amalie

Du er her: Home PHOTO Lista ved nyttår