55099-D.jpg

tittel

Ny fotolørdag i Hidra Kameraklubb

Johnny HaglundLørdag 7. februar 2015 var det igjen klart for Hidra Kameraklubbs "fotolørdag".  Arrangementet ser ut til å kunne bli en tradisjon.  Hidra Kameraklubb er med sine 48 medlemmer svært aktiv og satser bl.a. på eksterne foredragsholdere som kan inspirere oss.  I år var tilstellningen åpen for alle og vi hadde som vanlig invitert medlemmer fra nærliggende fotoklubber.

Denne vinterdagen var det den velrenomerte og mye publiserte dokumentarfotografen Johnny Haglund som, sammen med den unge og fremadstormende naturfotograf og villmarksentusiast Trym Norman Sannes,  besøkte klubben og gav oss en uforglemmelig lørdag.

Hidra Kameraklubb er inne i sitt sjuende år.  Klubben ble stiftet 8.8.2008.  Vi holder til på Isbua, kanskje Norges vakrest kameraklubblokale? Isbua er forresten under omorganisering og ny restaurantdrift åpner i mai under navnet Kongshamn Bryggerestaurant.
Årets fotolørdag ble et resultat av fremragende dugnadsinnsats fra klubbens styre sammen med Else og Anne som stod for serveringen av en smakfull smørbrødlunsj. Godt arbeid og iherdig innsats gjennom hele året, har heldigvis gitt oss muligheter til å få besøk av attraktive foredragsholdene som kan lære oss mye om foto. Omkring 45 tilhørere hadde funnet veien til isbua denne februarlørdagen.

Den unge eventyreren og naturfotografen Trym Norman Sannes, bosatt på Jevnaker nord for Oslo, var først ut med sitt foredrag "Til fots over Sagaøya, gjennom Flammer og Is". Trym sier bla.a. selv:

Trym Norman Sannes... den store drømmen om å gjennomføre en lengre ekspedisjon hadde begynt å ta form, og den 20. juni 2014 satt jeg endelig på flyet til Reykjavik for å gå alene til fots over sagaøya. Uten noen som helst erfaring med lengre turer og uten noen gang å ha vært på Island, sto jeg plutselig på øyas nordligste punkt, klar for mitt livs største eventyr: å vandre blant vulkaner, enorme isbreer og geotermiske områder, et landskap ulikt alt man finner her hjemme i Norge!...

...I foredraget forteller jeg om min strabasiøse tur over sagaøya og hvordan jeg ble nødt til å måtte ta ut det innerste av styrke i meg selv der ute i den steinete islandske ødemarka.... Jeg viser bilder og filmklipp som ble til mens jeg gikk over vulkanøya, og tar dere med på en opplevelsesrik reise gjennom Islands barske, men også utrolig vakre natur, fra det nordligste punkt Hraunhafnartangi, til det sørligste område Vik. 

Foredraget handler også mye om å tørre å gjennomføre de drømmene man har, mestringsfølelse, samt hvordan man holder motet oppe når det går i motbakke.

 
Gjennom en time ble vi med foredragsholderen på sin 200 kilometer vandring over Island, fra Hraunhafnartangi i nord til Dyrhólaey i sør, en strekning på 650 km!
Her fikk vi ble med den entusiastiske eventyreren og hans kamera i medgang og motgang, i sol, men mest i regn, over mosegrodde tundraer, steinlagte ørkener og iskalde elver. Alvor og humor på samme tid.  En reise gjennom et fantastisk landskap og et budskap om at man bør leve ut sine drømmer.  "Noen ni til fire-jobb skal jeg aldri ha", fortalte Trym mens vi delte en spicy pizza fredagskvelden.

Selv om Tryms foredrag først og fremst var en skildring av en naturopplevelse, fikk vi også et godt innblikk i hvordan kameraet ble brukt i den særegne og spektakulære naturen på Island.  Blant annet viste trym oss hvordan svart/hvit fotografering kunne brukes for å understreke landskapsformene.


Trym Norman Sannes

Dagen etter at Trym hadde besøkt oss, skulle han på nytt lande på Island og starte på en ny tur. Denne gangen vinterstid.  Turen gikk nesten direkte fra Hidra til Sagaøya! 

Når dette skrives, er Trym tilbake på Sagaøya og bakser med truger og pulk gjennom snøen blant vulkaner og isbreer. En ukes tur skal dekke siste strekning av fjorårets sommertur.

Du kan følge hans reise og lese mer om Trym sine aktiviteter på nettsida hans og på ansiktsboka hans.  

 Neste foredragsholder skulle komme til å overgå alt vi hadde forestilt oss!  Johnny Haglund er en prisbelønt dokumentarfotograf, bare hør her:

Johnny HaglundFra foto.no:

Travel Photographer of the Year 2014

...I kategorien 'One Shot - monochromal' har Johnny Haglund vunnet med et portrett av en eldre dame fotografert i nordlige Colombia. I kategorien 'One Shot - one moment' har han gått til topps med et sterkt gruppeportrett fra Kongo.... 

 

 

Johnny HaglundOg fra side3.no:

Johnny Haglund premiert i fotografenes Oscar...

 - Har jeg fått pris? Nå ble jeg sjokkert!, var Johnny Haglunds umiddelbare reaksjon på sin 2. plass i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo 2012.

____

Det må bare slåes fast umiddelbart.... vi hadde vært fryktelig heldige som hadde kapret Johnny Haglund til årets fotolørdag i Hidra Kameraklubb. 

Aldri før har vi sett så mange fenomenale bilder, lært så mye om dokumentarfotografi og hatt så spennende reiseskildringer presentert for oss samtidig!  Dette var virkelig strålende!

"Jeg er på reisefor tre til seks måneder hvert år" var Johnnys innledning på foredraget som skulle holde oss fokusert i to hele timer og vel så det. Og det var på reise vi skulle.  En reise sammen med en fotograf, hans kamerahus og et 24-70 mm objektiv. En reise til over alt i verden. Til møter med merkelige mennesker i fremmede og nesten uforståelige kulturer.  Bilder av det utenkelige. "Menneskelige tragedier har en tendens til å bli fotografiske sensasjoner" var Johnnys egne ord i foredraget.

Johnny Haglund

Vil du følge Johnny Haglund på reise, skal du besøke reisebloggen hans. Klikk på bildet til venstre.

I november 1994 publiserte Johnny sin første artikkel i Vi Menn og siden da har han hatt utallige reportasjer i magasinet.

Det var hær Johnny begynte å fortelle... om hvordan han etterhvert forstod at det faktisk var mulig å leve av å være dokumentarfotograf. At det fakstisk var mulig å besøke eksotiske og røffe verdenshjørner, treffe fattig og rik, ung og gammel, lovlydig og kriminell og dokumenter møtene med kameraet slik at det ble et levebrød.  En drøm blir til virkelighet.

Da Johnny viste bilder fra Papua Ny Guinea og mente at dette var toppen av alle reisemål, frøs jeg litt på ryggen. Hyggelige innfødte med påle gjennom nesa, store ringer i ørene og penisfutteral. En kanibal i ny og ne. Og fantastiske festivaler. Alt dette har jeg lest om, nå kom øya bare enda høyere på reisemålslista.

 

Vi flyttet oss raskt fra PNG til andre deler av verden og fikk være med på fantastiske opplevelser... fra slangetemmere i magiske India (Johnnys favorittland der han har vært 23 ganger), kokainprodusenter i det indre Peru, kullgruver med kull som har brent i mer enn 100 år i Colombia og til Afrika - til fiskere i Kongo, til mennesker og kaos på en lekter i en tre måneders tur på Kongofloden og til hyenemannen i Ethiopia.  Det var ikke en vanlig "sydenturist" vi hadde på isbua i dag....

Johnny Haglund

Fotografisk var det mye å lære av Johnny.  "Ta de bildene du selv liker å ta og gjør det på din måte. Ikke bry deg om hva andre fotografer sier er rett og galt".  Kloke ord som gir selvtillit og ord som minner meg om hv den kjente amerikanske fuglefotografen Arthur Morris sier: There are no rules for photography.

Johnny kom også med praktiske råd og tips slik som bruk av lang lukker tid i gitte situasjoner, komponering av motiver og mennesker i fokus.  Engasjementet var på topp hos foredrags-holderen hele tiden!


 Vi avsluttet med historien om en liten fottur over 25 dager til 6500 meters høye i Nepal. Kronglete veier i stupbratte fjellsider. Sjerpaer, jettier, isbreer og høye fjell. Kraftig lys i hvit og blått. Selv en bereist dokumentarfotograf må bli betatt av slike omgivelser.
I drøye to timer hadde vi glemt alt annet. Vi hadde vært på reise til fjerne strøk.  På en fantastisk reise.  Ta en kikk på hjemmesida til Johnny Haglund og fortsett reisen der....

___

Fotolørdagen i Hidra Kameraklubb 2015 var over for denne gang. Mange takk til begge foredragsholderne, til publikum og til alle som bidro til at dette arrangementet ble en stor suksess.  Forhåpentligvis sees vi til neste år.

{jacomment on}

Du er her: Home PHOTO Ny fotolørdag i Hidra Kameraklubb