90007-D.jpg

tittel

Solnedgang i Hidrasundet

solnedgang i HidrasundetDet er 8. april 2013. Et strålende vær. Kaldt for april å være, men skyfritt og helt stille.  Denne kvelden, nærmere bestemt kl. 20:31, går sola i havet midt i Hidrasundet, sundet som skiller Vest-Agders største øy fra fastlandet. 12 medlemmer av Hidra Kameraklubb var på plass på Bremnes ved Eie på Hidra for å fotogfrafere begivenheten. 

Det er ikke hvert år forholdene er så strålende som denne kvelden.  Sola sank sakte ned mot horisonten mens vi gjorde oss klar med fotoutstyret.  Solnedgangen kom og den ble spektakulær og i horisonten lå M/S Havsund og drev surrevadfiske.

Solnedganger er vanskelige rent fotografisk synes jeg. Ikke det at det er noe særlig problematisk å feste sola til minnebrikka, men det er vanskelig å skape et spennende bilde.  Det er langt mellom de virkelig spektakulære solnedgangsbildene.

Da er det mer spennende med tang og tare kanskje?  Jeg var, sammen med Inger Lise, tidlig ute på Bremnesodden.  Naturopplevelsen var storarted og vi som driver med naturfotografi, må ikke glemme at opplevelsen naturen gir tilbake er like viktig som selve fotograferingen - minst!

Den lave sola glitret i det blankstille havet. Helt stille blir det aldri, og tank og tare fulgte med de svake dønningene frem og tilbake samtidig som de glitret i gull.  Fjæra her i Hidrasundet var dekket med stortare. Sundet er dypt og stortaren trives her i vannkanten.  Jeg hadde satset på min nye Nikon 70-200mm VRII til dette  prosjektet, og det ble en artig start med å forsøke og fotografere tare i bevegelse med lang lukkertid og spennende motlys fra den lave sola.  Jeg prøvde til og med å zoome inn eller ut mens jeg eksponerte på noen av bildene, kreativiteten tok nesten overhånd :). Resultatene fra dette korte forsøket ble lovende (klikk på bildene nedenfor for å se en litt større versjon i nytt vindu).

Men nok tang og nok tare. Nå var det sola det skulle dreie seg om. Jeg valgte manuelle innstillninger og ekspimenterte fram og tilbake med ulike undereksponeringer.  Sola selv må jo helst ikke blir utbrendt synes jeg.  På odden litt lenger borte satt Ove Johnny med sin Canon og 80-400mm. Sola var på vei mot horisonten. Klokka var kvart over åtte. Taren skvulpet ennå forsiktig i vannkanten som om den ville fange de aller siste solstrålene før den sa "god natt".
 Når man ser ut Hidrasundet, ser man nesten direkte mot vest. To odder peker seg ut, Kvalsberget på Hidra og Halsodden på Nordalandet.  Sundet er gravd ut av isen ved siste istid, Hidra er rykket løst fra fastlandet og flyttet en tanke vestover.  Et geologisk kart avslører de faktiske forhold.  Uansett, Kvalsberget fremstod som en halvt neddykket elefant da sola nærmet seg horisonten like før klokken var halv ni.  Og surrevadfiskerne jobbet med fangsten i horisonten.
Jeg valgte også å lage en ramme der oddene var ute av motivet. Sola, noen skyer og fiskerne alene i rammen. Bilde nedenfor er jeg godt fornøyd med.
På de to neste bildene, som ble tatt i løpet av ett minutt etter bilde ovenfor, har jeg lekt meg med bildebehandling og ganske kraftige fargejusteringer i etterkant.  Bildebehandling er en viktig del av den digitale fotograferingen og av og til kan man overdrive, men aldri uten å opplyse om hva man har gjort. I de to bildene nedenfor er havet masket fra himmelen og blåfargene i havet er øket og justert, alt gjort i PS5.

Klokka 20:27 berørte solskiva horisonten. Den glødende fusjonsreaktoren, 8 lysminutter borte, hvilte seg på havet midt mellom Kvaldsberget og Halsodden, midt i Hidrasundet.  Snurrevadfiskerne hadde det fortsatt travelt der ute på Siragrunnen. Det var dette øyeblikket vi hadde kommet for å se.
Når sola først går ned i havet, går tida fort. Ett minutt senere var 1/5 av skiva under horisonten. På med konverteren igjen og full zoom. Sola og båten.  Jeg har beskåret bilde nedenfor ganske mye, men resultatet ble OK synes jeg.
Da gikk det fort mot slutten, av solnedgangen altså. Et par knepp til og så var sola borte. Vi var mange fra Hidra kameraklubb på årets solnedgangstur.  Carsten hadde kommet med sitt nye kamera og sin nye videoskjerm. Les mer info om dette lenger nede i artikkelen.


Nordlys filmproduksjon

Carsten Lenski og Nordlys Filmproduksjon

Vi er så heldige å ha Carsten W. Lenski som medlem i Hidra Kameraklubb. Carsten driver firmaet Nordlys Filmproduksjon som har base på Sira i Vest-Agder.  Han tar film- og fotooppdrag for all typer kunder og filmene produseres selvsagt i full HD og er av ypperste kvalitet. Se firmaets hjemmeside og facebokprofilog ta kontakt med Carsten hvis du vil vite mer eller bestille oppdrag eller en filmsnutt av solnedgangen i Hidrasundet 8. april 2013.

Denne kvelden var Carsten på plass med sitt nye Canon EOS 1D påmontert SmallHD ekstern skjerm for å filme solnedgangen.  Med den eksterne skjermen kan fargebalansen i filmnopptaket overvåkes eksakt.  Bildene som dukket opp på skjermen gav oss rett og slett litt bakoversveis, en fantastisk kvalitet. 
SmallHD AC-07Kvelden på Bremnes i Hidrasundet hadde vært en suksess for Hidra Kameraklubb og for de 12 medlemmene som stilte opp og fikk oppleve årets vakreste solnedgang. Nå er det ett år til neste gang....

{jacomment on}

Du er her: Home PHOTO Solnedgang i Hidrasundet