55124-D.jpg

tittel

eurasian sparrowhawkDet var nest siste uke i august. Sommeren hadde vært våt og høstfargene hadde ennå ikke vist seg.  Spurvehaukene hadde imidlertid våknet til liv og ved Vannskjuklet hos Jostein Hellevik på Dalen Villmarksenter i Telemark var det full fres. De små rovfuglene terroriserte nøtteskrikene og dette ville vi fotografere.

Dalen Villmarksenter er en unik plass som tilbyr unike fotomuligheter. Jostein Hellevik mer like unik og takket være hans utrettelige innsats kan naturfotografer fra hele verden i dag fotografere alt fra hakkespetter og ugler til rovfugler slik som spurvehauk, fiskeørn og kongeørn.

Jostein er den mest ihuga naturelskeren jeg kjenner!  Dersom hans ideer hadde fått råde fullt ut, hadde vi hatt et mye større mangfold av arter i norsk natur. Heldigvis ser det ut til at lokalmiljøet i Telemark endelig har oppdaget mannens kvaliteter og utrettelige innsats for det lokale naturmangfoldet!

BBC har vært på plass hos Jostein to ganger. Først for å filme spurvehaukenes jaktatferd til serien "The Hunt" og så for å filme kongeørn til serien "Planet Earth II". BBC stiller store krav til kvalitet, så når de gutta kommer på besøk og utnevner Josteins fotoskjul som "the best place in the World to photograph Golden Eagle", sier ikke det så lite!  Til vinteren kommer National Geographic to ganger for å filme kongeørn og ravn i røft vintervær.  Du verden for en reklame dette må være for ei lita bygd som Dalen, for et fylke som Telemark og for en mann som Jostein!

Vi svingte inn på gårdstunet til Jostein og Maj-Lena onsdags kveld. Åge og jeg.  Kameraene og de lange linsene hadde vi med. Øl og reker og i seng ved midnatt, bare for å tørne ut før klokken fire og avsted til fotoskjulet ved myrvannet.  Så fort det lysnet av dag var haukene på plass og nøtteskrikene fikk det travelt.

Gi en kommentar (2 kommentarer)

Arctic puffin silhuette73 degrees North, 31 degrees East, home to more than 40 000 breeding pair of noicy birds. One of the largest and most easily accessable bird cliffs in the World.

Arctic puffins, kittiwakes, common shags, common guillemots, thick-billed murre, razorbills, black guillemots, glaucous gulls,  European herring gulls, great black-backed gulls, king eiders and common eiders. A paradise for ornithologiests and nature photographers. This is Hornøya, the easternmost island in Norway, loacated in the Barents Sea, one kilometer off Vardø.

Protected as a nature reserve since 1983. The lighthouse on the top of the island is a famous landmark for sea farers sailing stormy waters. In March 2017 I visited this magificent island together with two fellow nature photographers.

Gi en kommentar (3 kommentarer)

Dea OngNår dette skrives er Hidra Kameraklubb mer enn sju år gammel. Siden klubben ble stiftet den 08.08.2008, har vi hatt besøk av mange eksterne foredragsholdere. Ole Jørgen Liodden, Arnfinn Johansen, Erling Svendsen og  Håkon Mosvold Larsen bare for å nevne fire. Og satse på foredrags-holdere utenfra er en av klubbens hovedmålsetninger.  Denne gangen var det Des Ong fra England sin tur. Nå skulle vi også bli internasjonale!

Gi en kommentar (0 kommentarer)

Bronw bearI begynnelsen av august 2015 dro medlemmer fra Hidra Kameraklubb sammen med kursleder Arnfinn Johansen og fem andre naturfotografer til Kukkua Base Camp helt øst i Finland for å komme på nært hold av bjørn, ulv og jerv.  Opplegget hadde vært planlagt grundig i samarbeid med Arnfinn og det var en spent gjeng som en sommerettermiddag møttes på flyplassen i Helsinki.  Vi var klare for en fotoopplevelse i de dype finske skoger og håpet å komme i nærkontakt med de store brunbjørnene.

Og bjørnene kom i haugevis! Ulvene også og noen av oss fikk møte jerven. Fire dager (eller rettere sagt netter) i fotoskjul gav strålende resultater. Dette var et opplegg som ikke bare inneholdt spennende fotografering, men som også leverte naturopplevelser av dimensjoner!

Gi en kommentar (3 kommentarer)

Johnny HaglundLørdag 7. februar 2015 var det igjen klart for Hidra Kameraklubbs "fotolørdag".  Arrangementet ser ut til å kunne bli en tradisjon.  Hidra Kameraklubb er med sine 48 medlemmer svært aktiv og satser bl.a. på eksterne foredragsholdere som kan inspirere oss.  I år var tilstellningen åpen for alle og vi hadde som vanlig invitert medlemmer fra nærliggende fotoklubber.

Denne vinterdagen var det den velrenomerte og mye publiserte dokumentarfotografen Johnny Haglund som, sammen med den unge og fremadstormende naturfotograf og villmarksentusiast Trym Norman Sannes,  besøkte klubben og gav oss en uforglemmelig lørdag.

Gi en kommentar (1 kommentar)

KongeørnJula var overstått og i havegapet på Hidra hadde det blåst storm og regnet i to uker. Regnet ble til snø i de indre bygdene og dette liker Kongeørna.  Nok en gang gikk vi i skjul hos Jostein og Maj-Lena på Dalen Villmarksenter i Telemark. På nytt ville vi forsøke å komme tett på Kongeørna.  

Snekker Åge og jeg fòr avsted fredag ettermiddag midt i januar. Veien over fjellet var stengt, så vi måtte ta en omvei via Åmli i Aust-Agder og videre til Dalen. Sent på kvelden kom vi til dekket bord. Pizza og øl.

Før klokka seks neste morgen var vi på vei opp lia. På en snøscooter. Jostein kjørte, jeg satt bakpå og Åge i sleden.  Grantrærne på Dølli var snorrette og tunge av snø. Et par stjerner glimtet på den beksvarte himmelen, men skyene kom sigende og snart falt noen spredte snøfiller. Eventyrstemning. Spor etter rev og hare. Et eller annet sted her opp satt kongørnene og ventet - ventet på at det skulle lysne.  Vi ventet vi også, på ørnene, i fotoskjulet "Panorama". Og ørnene kom....

Gi en kommentar (2 kommentarer)

Dalen VillmarksenterSeptember. Sommervarme, men høstfargene sniker seg inn.  Trekkfuglene gjør seg klar til å reise, men blir forvirret av den høye temperaturen. Spurvehaukens unger trener på å jakte.

Midt i september var jeg på nytt på vei til Telemark.  Jostein hadde vært aktiv på facebook og meldinger om fantastiske forhold for naturfotografering hadde strømmet inn hele sommeren. Fiskeørna hadde tatt ungen sine med sydover, men nå var spurvehaukene på plass både ved de nye vannskjulene og i "Lykkeland" der de små og særdeles aktive rovfuglene kunne fotograferes på nært hold fra et permanent fotoskjul. 

Med andre ord....opp Setesdalen, over heia til Telemark og til Dalen Villmarksenter. To dager i fotoskjul denne helga skulle gi oss strålende resultater.

Gi en kommentar (1 kommentar)

Arnfinn JohansenDen 15. februar 2014 arrangerte Hidra Kamerklubb "fotolørdag" på Isbua for klubbens medlemmer og inviterte gjester.  Et av klubbens formål er å satse på eksterne foredragsholdere som kan lære oss mer om fotokunsten og inspirere til videre arbeid i klubben.  Klubben har hatt besøk av flere kjente fotografer, bl.a. naturfotografene Ole Jørgen Liodden, Stig Frode Olsen og Kai Jensen, undervannsfotografen Erling Svensen, portrettfotografen Jeanette Larsen og pressefotografen Håkon Mosvold Larsen fra Scanpix. 

Denne gangen var det naturfotografen Arnfinn Johansen fra Lillehammer som besøkte oss.  Arnfinn er en av Norges mest prisbelønte naturfotografer og det var i spenning vi ventet på at klokka skulle bli ett og arrangementet kunne starte. Vi ble ikke skuffet....

Gi en kommentar (0 kommentarer)

hønsehaukNår jula er vel overstått og januar kommer, har konegørna for lengst landet ved Dalen Villmarksenter. Fra fotoskjulet "Panorama" kan man studere og fotografere de praktfulle rovfuglene på nært hold.  Vi hadde allerede i september bestilt lørdag 11. januar til formålet. Silje, Åge, Bjørn Egil og Alf Jacob, alle fra Hidra Kameraklubb, tok turen til gården Døli denne lørdagen tidlig i det nye året.  Vinteren lot vente på seg. Langs kysten var det mildvær og regn, men over heia mellom Setesdal og Telemark møtte vi snøen.  Det var meldt kaldere og vi var optimistiske. 

Ørna skulle imidlertid vise seg å være sky og vanskelig denne dagen, men i stedet fikk vi nærkontakt med hønsehauken...ikke noen dårlig erstatning.

Gi en kommentar (3 kommentarer)

I september 2013 dro fem medlemmer av Hidra Kameraklubb på fototur til Dalen Villmarksenter for å fotografere fugl fra det nye fotoskjulet på "Lykkeland". Erno, Sylvio, Åge, Karl Olav og Alf Jacob. Bare en av oss hadde gått i skjul før. Dette ville bli en ny opplevelse for mange.  Sammen med oss var Dag Wennesland og Jan Erik Lindberg fra Vennesla.  Det var først og fremst spurvehauken vi var ute etter. 

Spurvehaukene kom og det gjorde også mange andre fugler. Elgen tuslet i skogkanten, nøtteskrikene holdt leven hele dagen og ekorna var ivrig opptatt med å samle nøtter til vinteren.  Høstfargene hadde så vidt begynt å sette sitt preg på naturen her vest i Telemark og det nye skjulet til Josten innfridde alle forventninger.  Herfra kan man får store naturopplevelser og strålende natufotografi.

Dag skulle holde et lite foredrag om "naturfotografi", Jostein og Maj-Lena bød som vanlig på utmerket forpleining og selv om kneika opp til Lykkeland er bratt, ble dette en klubbtur som avgjort tilførte Hidra Kameraklubb noe nytt.  Tid til skjemt og alvor mellom slagene ble det også.

Gi en kommentar (3 kommentarer)
Du er her: Home PHOTO